Głównym celem Kampanii Społecznej Biała Lilia jest wdrożenie wysokich standardów higienicznych, żywieniowych oraz mikrobiologicznych w restauracjach, kawiarniach i innych punktach gastronomicznych również w obecnych w czasach kiedy jesteśmy narażeni na COVID-19. Celem równorzędnym jest pomoc ze strony ekspertów z firmy Diversey w dostosowaniu procesów obrotu i obróbki żywnością do wymogów prawa polskiego i unijnego, zwłaszcza w czasach, podwyższonego zagrożenia epidemiologicznego, które dotknęło nas wszystkich.

Budowanie świadomości higienicznej i kreowanie potrzeby pozostawania w zgodzie z wytycznymi dotyczącymi Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej ma na celu zapewnienie faktycznego bezpieczeństwa i komfortu psychicznego klientom restauracji, kawiarni i innych punktów gastronomicznych.

Restauracje, które przejdą pozytywnie bezpłatny i profesjonalny audyt prowadzony przez przeszkolonych audytorów firmy Diversey (wynik 80 do 100 procent jest wymagany do otrzymania certyfikatu), otrzymają certyfikat potwierdzający gwarancję bezpiecznego korzystania z usług danego obiektu. Klienci widząc znak „Białej Lilii” będą mieli świadomość, że Restaurator zrobił wszystko aby zadbać o dobre zdrowie i dobre samopoczucie swojego klienta i jego najbliższych.
Certyfikat i nalepka na drzwi restauracji będzie gwarantem spełniania wysokich standardów higieny i bezpieczeństwa również w czasie pandemii oraz w momencie kiedy zagrożenie minie.

Certyfikat taki ma ważność przez 12 miesięcy od daty wystawienia.